Središnja medicinska knjižnica

.
 Novosti .
...iz knjižnice

>>>>> Tijekom sljedećih mjesec dana sa svih računala Medicinskoga fakulteta dostupna je audiovizualna zbirka predavanja The Biomedical & Life Sciences Collection iz serije Henry Stauart Talks (www.hstalks.com).

Izvoru pristupate na www.hstalks.com/access

Username: unizg ; Password: member

Od najnovijih predavanja izdvajamo:

Influenza antivirals: update (70 mins)
Prof. Frederick G. Hayden - University of Virginia School of Medicine, USA
http://hstalks.com/?t=BL1332901

The neurobiology of decision making: a window on cognition (66 mins)
Prof. Michael N. Shadlen - Howard Hughes Medical Institute and University of Washington, USA
http://hstalks.com/?t=BL1052857

 

>>>>>

F1000 pruža uvid u najnovija istraživanja s područja biomedicine. U bazi se nalaze pomno probrani i vrjednovani članci koji su objavljeni u najuglednijim  međunarodnim časopisima. Vrjednovanje i odabir obavljaju vodeći svjesti istraživači (F = Faculty) i kliničari.

F1000 ne nudi pristup cjelovitim tekstovima, ali donosi najvažnije podatke o radu kao i obrazloženje stručnjaka zašto rad smatraju vrijednim. Povezan je s bazom podataka PubMed, iz koje izravno možete pristupiti evaluaciji članka, ako je članak uvršten u F1000.

Osnovne podatke o izvoru možete pronaći na adresi http://f1000.com/tour .

Od ponedjeljka 19. rujna 2011., a tijekom mjesec dana, izvor je besplatno dostupan sa svih računala Medicinskoga fakulteta.

 

>>>>>Subito - važna obavijest

Od 15. srpnja 2011. mijenjaju se cijene članaka naručenih iz inozemstva (servis Subito). Ovisno o regulaciji prava izdavača časopisa, cijena će iznositi 80 ili 100 kuna po članku
.

 

>>>>>OvidMD

Tražilica prilagođena praktičarima, s mnoštvom poveznica na korisne izvore informacija (smjernice, cjeloviti tekstovi članaka iz časopisa, alternativna medicina, informacije za bolesnike, informacije o lijekovima, EBM). Dostupno do rujna. Koristite!

 

>>>>>Od časopisa koji su pretplaćeni za 2011. godinu sredstvima Medicinskog fakulteta, sljedeći naslovi bit će dostupni i online sa svih računala Medicinskog fakulteta i Medicinske knjižnice Rebro:

o Annals of Neurology
o Arthritis & Rheumatism
o BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology
o BJU International
o Brain Pathology
o British Journal of Surgery
o Cancer
o Journal of Clinical Ultrasound

o Nature Genetics
o Nature Medicine
o Nature Neuroscience
o Nature Reviews Drug Discovery
o Nature Reviews Genetics
o Nature Reviews Neuroscience

o Science Translational Medicine

 

>>>>>Popis svih časopisa pretplaćenih za 2011. godinu sredstvima Medicinskog fakulteta

 

>>>>>Posjetite Središnju medicinsku knjižnicu i na Facebooku!

 

 

>>>>>Proradio je proxy server koji omogućava pristup bazama znanstvenih časopisa preko računala koja nisu u CARNetovoj mreži. To znači da je moguć pristup bazama preko bilo kojeg računala priključenog na Internet. U tražilicu treba upisati adresu https://proxy. znanstvenici.hr, te upisati svoje AAI korisničko ime i lozinku.

više o proxy serveru

više o AAI

 

>>>>>Novi zakon o otvorenom pristupu  [ATA]  [PLoS]

 

>>>>>Mladi Amerikanci vole knjižnice

 

>>>>>Od 3. rujna do 8. listopada sa svih računala Medicinskoga fakulteta pokusno je dostupan , informacijski servis BioMed Central-a, preko kojega možete dobiti uvid u ekspertni odabir i ocjenu najvažnjih znanstvenih članaka s područja medicine. Članke izabire i vrjednuje više od 2400 vodećih svjetskih stručnjaka s područja pretkliničke i kliničke medicine.

Izdvajamo:

  • Top 10s se ažurira dnevno i donosi najbolje ocijenjene članke objavljene u prethodnih mjesec dana.
  • Hidden Jewels ukazuje na članke objavljene u manje utjecajnim časopisima, koje znanstvena zajednica ne bi smjela previdjeti.
  • Sophisticated Search Facilities osiguravaju pretraživanje po ključnim riječima, odnosno autoru, naslovu časopisa, prezimenu recenzenta i sl.
  • Svaki ocijenjeni članak ima poveznicu na PubMed.

 

>>>>>Obavijest o dolasku 37. pošiljke knjiga fondacije SABRE MZOŠ-a
Stigla je nova pošiljka knjiga fondacije SABRE. Knjige će se dijeliti učenicima, studentima i nastavnicima isključivo u auli NSK svake subote od 10,00 do 14,00 sati.
Prva podjela pristiglih knjiga bit će 13. studenog.
Popis knjiga (pdf, 36 KB)

>>>>>Subito - nove cijene - Izdavači časopisa od 1. svibnja 2004. mijenjaju uvjete fotokopiranja članaka za servis Subito, tako da smo i mi kao korisnici suočeni s novim cijenama. Od 1. svibnja 2004. kopije iz inozemstva preko Subita (print ili PDF) iznosit će za djelatnike Medicinskog fakulteta 40 kn, a za sve ostale 50 kn (do 20 stranica).

>>>>>Obavještavamo naše cijenjene korisnike da se radno vrijeme Medicinske
knjižnica Rebro od ponedjeljka 1. prosinca 2003. produljuje do 22 sata.
Molimo sve korisnike da se pridržavaju Pravila o korištenju.
>>>>>Sačinili smo sažete upute za pretraživanje PubMed-a. Upute na hrvatskome
jeziku sadržavaju sve osnovne mogućnosti pretraživanja, pregleda i
pohrane bibliografskih podataka te pristupa izvorima unutar sustava
Entrez i drugim mrežnim izvorima s kojima je PubMed povezan.

>>>>>14. i 15. studenog u knjižnici se održava tečaj stalnog medicinskog usavršavanja "Pronalaženje i vrjednovanje medicinskih informacija". Informacije T. Matić.

>>>>>31. svibnja otvorena je Medicinska knjižnica Rebro

Komentari:
Večernji list 1. 6. 2003. (PDF)
Vjesnik 1. 6. 2003.
Vjesnik 5. 6. 2003.

>>>>>Subito je zajednički projekt 27 njemačkih, austrijskih i švicarskih knjižnica s ciljem brze i učinkovite dostave dokumenata zainteresiranim korisnicima. Subito je u potpunosti zasnovan na mrežnoj tehnologiji, što znači da se zahtjevi postavljaju elektroničkom poštom i ostvaruju slanjem dokumenta (fotokopije časopisnog članka ili poglavlja iz knjige) istim putom najkasnije u roku od 72 sata. Središnja medicinska knjižnica započela je koristiti usluge ovog konzorcija pod vrlo pogodnim uvjetima. Cijena dobave članka koji ima do 20 str. iznosi za djelatnike Medicinskog fakulteta 30 kn, a za sve ostale 40 kn. Zahtjev se može poslati elektroničkom poštom na adresu davorka@mef.hr.

>>>>>EAHIL Workshop - 2001 Cyberspace Odyssey - Alghero, Sardinia, June 7- 9, 2001 (puni tekstovi).

>>>>>Scientific American proglasio najbolje web-stranice.

>>>>>Donacija prof. Ivana Damjanova - popis do sada poklonjenih knjiga knjižnici.

>>>>>Časopisi iz medicinskog knjižničarstva - Na adresi www.allenpress.com/mla možete naći sadržaj svih brojeva časopisa "Bulletin of the Medical Library Association" od 1996. godine dalje te sažetke svih članaka.
Na stranici Europske udruge medicinskih knjižnica www.eahil.org možete uvijek naći puni tekst posljednja dva broja časopisa "Newsletter to European Health Librarians".

>>>>>Usluge iz NSK - Svaki djelatnik Medicinskog fakulteta kojemu je potrebna bilo koja usluga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se obratiti Lidiji Marković, Središnja medicinska knjižnica (tel. 4566-744,  interno 2744).

>>>>>Scientific misconduct - Sve češća otkrića falsificiranja znanstvenih rezultata, odnosno kršenja standardiziranih postupaka u znanstvenom istraživanju (vidi, primjerice, o slučaju Herrmann i Brach u J Clin Oncol 1998;16(10):3433-8 te bibliografiju dijela povučenih radova) razlog su određivanju pravila kojih se u prosudbi takvih slučajeva mora pridržavati znanstvena zajednica. Pogledajte kako je to u Max Planck Gesellschaft, odnosno US Office of Research Integrity.

  ...iz svijeta medicine

 

>>>>>

free online access to high-quality Karger articles on influenza

 

>>>>>

 

>>>>> WHO recommendations on pandemic (H1N1) 2009 vaccines

 

>>>>>

 

 


Interim Guidance on Antiviral Recommendations for Patients with Confirmed or Suspected Swine Influenza A (H1N1) Virus Infection and Close Contacts

 

>>>>>
Američki znanstvenici Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider i Jack W. Szostak dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu.

Intervju s EH Blackburn

 

>>>>>Novi zakon o otvorenom pristupu  [ATA]  [PLoS]

 

>>>>>Mladi Amerikanci vole knjižnice

 

>>>>>Ključne činjenice o ptičjoj gripi:>>>>>First Croatian Workshop on Scientific Publishing Scientific Journals and Their Editors: Responsibilities and Rights - Prezentacije

>>>>>Reuters Health

>>>>>Harvard World Health News

>>>>>National Library of Medicine (Bethesda, SAD) osigurala je web pristup bazi podataka ClinicalTrials clinicaltrials.gov koja sadržava rezultate više od 4.000 znanstvenih istraživanja koje provode američke ustanove, pretežito uz državnu potporu. Pod kliničkim istraživanjem podrazumijevaju se sva istraživanja u kojima se na ljudima ispituje djelotvornost i sigurnost novih načina liječenja (lijekovi, dijagnostički postupci, ostali terapijski postupci). Informacije o centrima gdje se istraživanja obavljaju, njihovoj svrsi, kriterijima za uključivanje u istraživanja te informacije o bolesti i načinu liječenja koji se istražuju namijenjene su, prije svega, bolesnicima, članovima njihovih obitelji i javnosti. Ministarstvo zdravstva SAD-a želi i na ovaj način približiti javnosti tijek i rezultate eksperimentalnog liječenja teških i opasnih bolesti, čime je učinjen još jedan korak u približavanju medicinske informacije širokoj javnosti.

>>>>>Na web stranicama časopisa British Medical Journal možete naći link na prvu elektroničku arhivu radova iz područja kliničke medicine Netprints clinmed.netprints.org. To su radovi koji još nisu objavljeni u formalnom obliku, što najčešće znači da još nisu prošli postupak recenzije ili da je ona u tijeku. Autori koji svoj rad odluče najprije učiniti dostupnim na ovaj način, mogu rad poslati na objavljivanje bilo kojem časopisu čije se uredništvo slaže s prethodnom dostupnošću rada preko arhiva. Iako mišljenja nisu usuglašena, potreba brze dostupnosti rezultata istraživanja (koju recenzijski postupak usporava), odnosno brza povratna informacija koju taj način objavljivanja osigurava, razlozima su ovog novog načina objavljivanja u području kliničke medicine.

>>>>>PTSD - National Center for PTSD (White River Junction, Vermont) i Department of Veterans Affairs, stručno tijelo američke vlade, grade bazu podataka o svim aspektima posttraumatskog stresnog sindroma, prikupljajući podatke o objavljenim radovima u znanstvenim i stručnim časopisima, člancima u novinama, podatke o sudskim slučajevima i sl. S iste adrese može se pristupiti punom tekstu svih brojeva časopisa PTSD Research Quarterly od 1990. do 1998. godine (PDF).

 ©SMK